Laden Evenementen
23
juni

De Boventoon met Harrie Lemmens en Ana Carvalho

23 juni 2017 van 20:00 tot 23:00Gratis
  • Dit event is voorbij.

De Boventoon met Harrie Lemmens en Ana Carvalho

23 juni 2017

De Boventoon is een avondvullende live en ‘muzikale’ talkshow met een bekende hoofdgast
die je zeker niet mag missen! Aan de hand van zelfgekozen liedjes en beeldfragementen wordt het leven van de bekende hoofdpersoon besproken.
De show wordt gepresenteerd door Wim Stienen in een heerlijke huiselijke ambiance. In deze editie van De Boventoon is onze hoofdgast niemand minder dan Harrie Lemmens en Ana Carvalho. Tussendoor wordt dit gesprek muzikaal ondersteund door Hans en Christine.

Harrie Lemmens
Harrie Lemmens werd in 1953 geboren in Weert, of, om precies te zijn, in Altweerterheide. Na het gymnasium op het Bisschoppelijk College ging hij in 1971 filosofie en Nederlands studeren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1979 voltooide hij die laatste studie en twee jaar later vertrok hij naar Oost-Berlijn, waar hij werkte als vertaler en les gaf aan de Humboldt Universität.

In 1983 keerde hij terug naar Nijmegen en in 1985 verhuisde hij voor een verblijf van drie jaar naar Lissabon.

Daarna volgden opnieuw Nijmegen en Brussel, en sinds 2009 woont hij in Almere.

Hij vertaalde proza en poëzie uit het Duits, Engels, Spaans en Portugees, o.a. van Fernando Pessoa, José Saramago, António Lobo Antunes, João Ubaldo Ribeiro, Mia Couto, Eça de Queiros, Machado de Assis, padre António Vieira, Christoph Hein, Dulce Maria Cardoso, Cormac McCarthy en Clarice Lispector.

In 2006 kreeg hij de vertaalprijs van het Nederlands Fonds voor de Letteren.

Hij schreef een boek over de verhouding Portugal-Angola, De vorst, de soldaat en de reiziger, en in april 2014 verscheen zijn boek over Brazilië, God is een Braziliaan, dat eind 2015 ook uitkwam in Brazilië.

Verder publiceerde hij essays, recensies, columns en nawoorden. Een boek over Lissabon is in voorbereiding. Hij is mede-oprichter van het tijdschrift voor vertaalde Portugeestalige literatuur Zuca-magazine.

Harrie Lemmens is getrouwd met de fotografe Ana Carvalho, die tekent voor een aantal boekomslagen, o.a. van Pessoa’s Boek der rusteloosheid.

Websites: www.harrielemmens.nl en www.zucamagazine.nl

Ana Carvalho
Ana Carvalho werd in 1952 geboren in Porto, Portugal. Daar heeft ze Engels en Duits gestudeerd aan de Universidade do Porto. In 1975 zette ze haar studie dankzij een beurs voort aan de Karl-Marx-Universität in Leipzig (DDR – Oost-Duitsland). Van 1980 tot 1985 woonde en werkte ze in Oost-Berlijn, eerst als vertaalster, vervolgens als docente Portugees aan de Humboldt Universität.

Van 1985 tot 1994 is ze achtereenvolgens in Lissabon en Nijmegen actief geweest als literair vertaalster. Tussen 1994 en 2013 was ze in Brussel verbonden aan de Europese Unie.

Na de cursus Digitale Fotografie aan de Academie Fortogram in Amsterdam, in 2010, heeft ze exposities gehad in onder andere Amsterdam, Brussel, Utrecht, Haarlem, Porto en Lagoa in de Algarve.

Van haar expositie De wereld van Lobo Antunes, op een literair festival in het Portugese Póvoa de Varzim, is ook een catalogus verschenen.

Ze heeft foto’s aangeleverd voor diverse boekomslagen, onder andere dat van God is een Braziliaan, dat een katern met foto’s van haar hand bevat.

Bijdragen van haar zijn te vinden in (digitale) tijdschriften in Brazilië, Costa Rica, Portugal en Nederland, en voor het Nederlands Letterenfonds heeft ze een serie straatimpressies van Amsterdam gemaakt.

Tijdens boekpresentaties en dergelijke worden vaker foto’s van haar hand geprojecteerd.

Ze is mede-oprichtster en hoofdfotografe van het digitale tijdschrift Zuca-magazine. Van haar is ook de vormgeving van de in maart 2017 verschenen papieren editie.

Ana Carvalho is getrouwd met Harrie Lemmens en woont in Almere.

Websites: www.anacarvalho.nl en www.zuca-magazine.nl

 

Wanneer en waar

De Boventoon
Datum: 23 juni 2017
Tijd: 20.00 uur
Entree: Gratis

 

Details

Datum: 23 juni 2017
Tijd: 20:00 tot 23:00
Evenement Categorie:

Locatie

Adres:
Wilhelminasingel 10b
Weert, Limburg 6001GT Nederland
+ Google Maps
Telefoon: 0495 769 128