Open Monumentendag

Ingang: Theatercafe aan het Raphaelpad

Open Monumentendag beleeft dit jaar het 35-jarig jubileum. Ook dit jaar staan daarom de deuren van De Huiskamer voor u open. Kom eens een kijkje nemen…

Het pand is samen met Wilhelminasingel 12 in 1929 ontworpen door ir. Mathieu Bauwens, stadsarchitect van Weert. Het is gebouwd in de directe nabijheid van het Ursulinenklooster.

Het pand Wilhelminasingel 10a en 10b is na de bouw in gebruik genomen als bewaarschool en patronaatszaal en heeft lange tijd gefunctioneerd als kleuterschool. Er waren zelfs twee kleuterscholen van zusters Ursulinen: Sint Raphael en Sint Michael.

Later heeft het gebouw onderdak geboden aan het Centrum voor opvang en verslavingszorg. De huidige functie van dit gebouw is Theater en Theatercafé. Daarbij heeft de toneelzaal op de verdieping weer een nieuw leven gekregen en is het met recht een plek van plezier geworden.

Het theater heeft (bijna) geen veranderingen aangebracht aan het gebouw maar heeft juist de oorspronkelijke stijl en kernmerken hersteld. De muren tussen de oorspronkelijke toiletten en de klaslokalen zijn doorgebroken.

Kenmerkend aan het gebouw zijn de glas-in-loodvensters, de oorspronkelijke ramen en deuren, het siersmeedwerk, het decoratieve metselwerk op de voorgevel en de keramische pirons op het dak. Heel expressief zijn de overstekken aan de achtergevel. Deze dienden als overkapping voor de zandbakken van de kleuterschool

Deel dit evenement met je vrienden
Event Details